Veiligheid bij het gebruik van autotechnologie: richtlijnen voor navigatie- en infotainmentsystemen

15 Jun 2023

Steeds meer auto's worden voorzien van technologische functionaliteiten die de verkeersveiligheid verbeteren en extra comfort bieden. Navigatiesystemen, infotainmentsystemen, zelfrijdende auto's en andere technologische innovaties zijn in de afgelopen jaren een steeds groter deel van ons dagelijks leven geworden. Hoewel autotechnologie ons leven kan verbeteren, kunnen verkeersveiligheid en persoonlijk letsel tot gevolg hebben als deze niet goed worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat mensen deze technologie veilig kunnen gebruiken, hebben de autoriteiten richtlijnen vastgesteld voor het gebruik van navigatie- en infotainmentsystemen in auto's.

Doel van richtlijnen

Het doel van de richtlijnen voor het gebruik van navigatie- en infotainmentsystemen is om ervoor te zorgen dat bestuurders deze technologie veilig kunnen gebruiken terwijl ze de weg op gaan. De richtlijnen geven bestuurders inzicht in de veiligheidsrisico's die gepaard gaan met het gebruik van navigatie- en infotainmentsystemen en geven tips over hoe deze risico's kunnen worden verminderd. De richtlijnen richten zich op het voorkomen van afleiding en het optimaliseren van de navigatie- en infotainmentsystemen.

Gebruik van navigatiesystemen

Navigatiesystemen zijn ontworpen om bestuurders te helpen bij het vinden van de juiste locatie. Om deze technologie veilig te kunnen gebruiken, moeten bestuurders het volgende in acht nemen:

• Kies voor een navigatiesysteem dat is goedgekeurd door de autoriteiten.

• Zorg ervoor dat je je navigatiesysteem goed kent voordat je de weg op gaat.

• Laat de route die je hebt ingesteld tijdig op het scherm verschijnen.

• Probeer je navigatiesysteem alleen te gebruiken als je stilstaat of als je veilig kunt afwijken van de weg.

• Zet je navigatiesysteem uit als je niet meer kunt zien waar je bent.

Gebruik van Infotainmentsystemen

Infotainmentsystemen zijn ontworpen om bestuurders te helpen bij het luisteren naar muziek, het bekijken van video's en het beantwoorden van telefoongesprekken. Om deze technologie veilig te kunnen gebruiken, moeten bestuurders het volgende in acht nemen:

• Kies voor een infotainmentsysteem dat is goedgekeurd door de autoriteiten.

• Zorg ervoor dat je je infotainmentsysteem goed kent voordat je de weg op gaat.

• Vermijd het maken van telefoongesprekken, het bekijken van video's of het luisteren naar muziek tijdens het rijden.

• Zet je infotainmentsysteem uit als je niet meer kunt zien waar je bent.

• Gebruik je infotainmentsysteem alleen als je stilstaat of als je veilig kunt afwijken van de weg.

Voordelen van richtlijnen

De richtlijnen voor het gebruik van navigatie- en infotainmentsystemen bieden veel voordelen voor bestuurders. Deze richtlijnen geven bestuurders inzicht in de risico's die gepaard gaan met het gebruik van deze technologie en helpen bestuurders deze risico's te verminderen. Bovendien kunnen de richtlijnen helpen bij het verminderen van autocrashes die veroorzaakt worden door afleiding. Als bestuurders de richtlijnen voor het gebruik van navigatie- en infotainmentsystemen volgen, kunnen ze ervoor zorgen dat ze veilig de weg op gaan.

Conclusie

Autotechnologie kan onze verkeersveiligheid en comfort verbeteren, maar het kan ook leiden tot verkeersongelukken als het niet goed wordt gebruikt. Door de richtlijnen voor het gebruik van navigatie- en infotainmentsystemen te volgen, kunnen bestuurders ervoor zorgen dat ze deze technologie veilig gebruiken. De richtlijnen geven bestuurders inzicht in de risico's die gepaard gaan met het gebruik van deze technologie en helpen bestuurders bij het verminderen van deze risico's. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen bestuurders ervoor zorgen dat ze veilig de weg op gaan.